Arany Ékszer Webáruház Blog www.aranyekszerek.com

Remélem sikerült ékszer témekörben egy érdekes és sok információt tartalmazó blogot készíteni. A bal oldali menüben több témát is kiválaszthatunk.

A fülbevaló története

Egészen ősi leletekből tudjuk, hogy a fülbevalót nemcsak nők és gyerekek hordhattak, hanem férfiak is: különösen a harcosok, tiszteletreméltó vezérek.

Az ókorban a fülbevaló hozzátartozott az öltözködéshez, gyakran hordtak félhold alakú ékszert. A fülbevaló gyakran a rangot is mutatta a közösségben.

A középkorban a Délkelet- és Közép-Európában szépen díszített fülbevalókat hordtak, de Nyugat-Európában nem kedvelték, soha nem jött igazán divatba, pedig az olasz reneszánsz alatt a nők drágakövekkel és nagy gyöngyökkel hódították a férfiakat. 

A 17. század elejére szinte egész Európa megszerette a fülbevalót, de gyöngyök helyett már szinte csak drágaköveket használtak, az ékszerek hátoldala pedig zománcozott volt. A kézművesek egyre különlegesebb darabokkal álltak elő, a szokványos anyagok mellett elefántcsontot és teknősbékapáncélt is használtak.

Európa legügyesebb ékszerkészítőit a Napkirály uralkodása alatt Franciaországban lehetett megtalálni. A divat ekkor a három kis inga volt, ami drágakőből készült, ezt "girandoles"-nek nevezték. A 18. században mindenki - aki megtehete - briliánst hordott, nem csak nyakékként, de fülbevalóban is.

A rokokóban a lógós fülbevalók játékos mozgékonyságát szerették, a klasszicizmusban pedig pont az ellenkezőjét, a szigorú egyszerűséget. A biedermeier-korszakban ismét odafigyeltek a fülönfüggőkre, színesek lettek, feltűnőek, és főként aranyból és kövekből készültek.

Később ezek a formák cserélődtek, hol eltűntek, hol újra felbukkantak. A 20. században már műanyagból is készítettek ékszereket, fülbevalókat, a nyolcvanas években a nagy, harsány színű fülönfüggők jöttek divatba. Bár ezek egy időre eltűntek, az elmúlt pár évben újra reneszánszukat élik. 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 20
Heti: 30
Havi: 135
Össz.: 51 646

Látogatottság növelés
Oldal: A fülbevaló története
Arany Ékszer Webáruház Blog www.aranyekszerek.com - © 2008 - 2018 - fulbevalo.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »